PRODUKCE: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures, Warner Bros., GK Films, Square Enix | DISTRIBUCE: Warner Bros. | DÉLKA: 118 min. | DATUM UVEDENÍ: USA: 16/03/2018 ČR: 15/03/2018 | REŽIE: Roar Uthaug |  SCÉNÁŘ: Geneva Robertson-Dworet | HUDBA: Tom Holkenborg (Junkie XL) | PŘEDSTAVITELKA LARY: Alicia Vikander

Tomb Raider (pro odlišení od herních stejnojmenných titulů nazývaný také Tomb Raider (2018)) je třetím filmovým počinem ze značky Tomb Raider. Film je restartem filmové série, stejně tak jako v roce 2013 hru restartoval Reboot (Tomb Raider 9) Hlavní role se ujala oscarová herečka Alicia Vikander. Film vznikl ve spolupráci studií GK Films, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) a Warner Bros., celosvětovou premiéru měl film v březnu 2018.

Co je s filmem jinak?

Film byl inspirován a ovlivněn rebootem série, který byl proveden vydáním titulu z roku 2013. Lara je zde teprve absolventkou školy, je zdánlivě obyčejnou dívkou, která truchlí po svém otci, který záhadně zmizel před dlouhými léty, a sama nemá ani tušení, jakou vnitřní sílu v sobě má a čemu všemu bude ještě muset čelit.

Příběh filmu

Sedm let poté, co zmizel lord Richard Croft, odmítla jednadvacetiletá Lara převzít pozici dědice globálního obchodního impéria a místo toho pracuje jako kurýr v Londýně a k tomu navštěvuje vysokou školu. Nakonec se nechá zlákat pokušením zjistit pravdu o zmizení svého otce a proto se vydá na jeho poslední známou polohu, kterou je ostrov poblíž Japonska. Její dobrodružná cesta se však změní v boj o život, protože na ostrově musí využít proti přesile nepřátel nejen svou bystrou mysl a silného ducha, ale musí se také naučit, kde jsou její hranice, když cestuje do neznáma. Jestli přežije tohle riskantní dobrodružství, zaslouží se nazývat „vykradačem hrobek“.